ALERGENY ZAZNACZONE NA ZIELONO
Poniedziałek |
28.04.2025 |
Śniadanie herbata malinowa płatki śniadaniowe z mlekiem pieczywo żytnie -gluten z masłem- mleko kurczak gotowany pasta z tuńczyka -ryby ogórek kiszony
|
|
Obiad zupa barszcz czerwony z ziemniakami i włoszczyzną -seler na wywarze wieprzowym zapiekanka na bułce pszennej - gluten z szynka tostową serem żółtym i mozzarella- mleko z sosem pomidorowym, czosnkiem i ziołami woda z pomarańczą
|
|
Podwieczorek banan wafle kukurydziane ok .godz.15.30 kanapki - gluten z masłem ,szynką serem żółtym - mleko i warzywami |
|
Wtorek |
29.04.2025 |
Śniadanie kawa zbożowa-gluten na mleku pieczywo mieszane - gluten z masłem- mleko szynka familijna twarożek ze śmietanką -mleko ogórkiem gruntowym ziołami i solą sezamową -sezam kiełki ,rzodkiewka
samodzielne śniadanie grupa IX i X |
|
rosół drobiowy z warzywami - seler niteczkami -gluten i natką pietruszki kotlet ziemniaczany z kiełbaską -jaja z sosem porowo- śmietanowym - mleko surówka z kapusty pekińskiej - z jogurtem naturalnym- mleko i warzywami woda z cytryną |
|
Podwieczorek warkocz mleczny -mleko,gluten ,jaja Mleko 2% ok.15.30 kanapki - gluten z masłem , szynką serem - mleko i warzywami |
|
Środa |
30.04.2025 |
Śniadanie kakao na mleku pieczywo pszenne ,graham - gluten z masłem - mleko polędwica drobiowa pasta z dorsza z warzywami -ryby mix warzyw
|
|
Obiad zupa wiosenna z kaszą kuskus perłową z włoszczyzną -seler na wywarze drobiowym ziemniaki pierś z kurczaka po parysku w jajku marchewka z groszkiem - gluten kompot mieszany
|
|
Podwieczorek jogurt wieloowocowy -mleko ciasteczka jungle -gluten ,soja ,orzechy ok.15.30 kanapki- gluten z masłem ,szynką,serem - mleko i warzywami |
|
Czwartek |
01.05.2025
|
Śniadanie
|
|
Obiad
|
|
Podwieczorek
|
|
Piątek 02.05.2025
|
|
Śniadanie
|
|
Obiad
|
|
Podwieczorek
|
|
Alergeny:
1.Zboża zawierające gluten - pszenica,żyto,jęczmień,owies,orkisz,kamut
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6.Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8.Orzechy - migdały,orzechy laskowe ,orzechy włoskie,orzechy nerkowca ,orzeszki pekan ,orzechy brazylijskie pistacje/orzechy pistacjowe ,orzechy makadamia
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny
13. Łubin
14. Mięczaki
Informacje dodatkowe:
1. W żywieniu dzieci z dietami alergizującymi stosujemy składniki /produkty zamienne
nie zawierajace alergenów
2. Przedszkole zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie
3. W ciągu dnia dzieci mają nieograniczony dostęp do wody niegazowanej
4. Obróbka termiczna odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym
5. Kanapki ok. godz .15.30 podawane są z szynką ,serem żółtym ,serkiem twarogowym
dżemem,warzywamni ( zamiennie)
6. Do przygotowowania posiłków używane są przyprawy : pieprz,sól niskosodowa,ziele angielskie ,
liść laurowy ,zioła , papryka słodka ,cukier waniliowy ,gomasio
7.Słodzimy miodem i cukrem
8.Wypieki , desery, budyń ,kisiel ,berliso -wyrób własny
„Wszystkiego, co naprawdę muszę wiedzieć, dowiedziałem się w przedszkolu”
83-000 Pruszcz Gdański
ul. J. Kasprowicza 25