ALERGENY ZAZNACZONE NA ZIELONO
Poniedziałek |
12.05.2025 |
Śniadanie herbata owocowa wielozbożowe płatki czekoladowe - gluten z mlekiem pieczywo , żytnie -gluten z masłem- mleko szynka śniadaniowa papryka do chrupania
|
|
Obiad zupa pomidorowa zabielana -mleko z włoszczyzną -seler na wywarze wieprzowym makaron łazanki - gluten z kapustą kiszoną , mięsem i kiełbaską woda z cytryną
|
|
Podwieczorek bananowe chrupki kukuryku! shake truskawkowy - mleko ok .godz.15.30 kanapki - gluten z masłem ,szynką serem żółtym - mleko i warzywami |
|
Wtorek |
13.05.2025 |
Śniadanie kawa zbożowa -gluten na mleku kolorowe wiosenne kanapeczki na pieczywie pszennym - gluten z masłem - mleko ,szynką tostową ,jajkiem ogórkiem szklarniowym rzodkiewką i papryką
|
|
zupa kapuśniak ze świeżej kapusty z włoszczyzną - seler i zieleniną na wywarze drobiowym ziemniaki udko z kurczaka pieczone w ziołach surówka z białej rzodkwi ze śmietanką - mleko kompot mieszany |
|
Podwieczorek ciasto domowe z owocami -gluten ,jaja,mleko mleko 2% ok.15.30 kanapki - gluten z masłem , szynką serem - mleko i warzywami |
|
Środa |
14.05.2025 |
Śniadanie mleko z miodem pieczywo pszenne ,wieloziarniste - gluten z masłem - mleko szynka chlebowa ser mozzarella- mleko z pomidorami mix warzyw samodzielne śniadanie grupa V i VI
|
|
Obiad zupa ogórkowa zabielana - mleko z włoszczyzną -seler na wywarze wieprzowym ryż sypki potrawka z kurczaka w sosie słodko kwaśnym z warzywami - seler lemoniada arbuzowa |
|
Podwieczorek kasza manna - mleko z malinami ok.15.30 kanapki- gluten z masłem ,szynką,serem - mleko i warzywami |
|
Czwartek |
15.05.2025
|
Śniadanie Cykoria bio na mleku pieczywo pszenne ,żytnie- gluten z masłem -mleko szynka złotopolska ser żołty gouda - mleko sałata masłowa kiełki słonecznika
|
|
Obiad Zupa koperkowa z kaszą jaglaną z włoszczyzną -seler na wywarze wieprzowym naleśniki z twarogiem -gluten,jaja,mleko i sosem jogurtowym - mleko kompot mieszany |
|
Podwieczorek gruszka wafle ryżowe ok 15.30 kanapki -gluten z masłem - mleko, szynką serem- mleko i warzywami |
|
Piątek 16.05.2025
|
|
Śniadanie
kawa zbożowa z magnezem -gluten na mleku pieczywo mieszane -gluten z masłem -mleko parówki z szynki ketchup twarożek z ogórkiem ,śmietanką i szczypiorkiem - mleko polędwica miodowa jabłko
|
|
Obiad zupa żurek ze śmietanką - mleko włoszczyzną -seler i grzankami - gluten na wywarze wieprzowym ziemniaki dorsz po parysku -ryby ,gluten ,mleko mizeria ze śmietanką -mleko kompot mieszany |
|
Podwieczorek mus owocowy flipsy ok.godz.15.30 kanapki -gluten z szynką ,serem -mleko i warzywami |
|
Alergeny:
1.Zboża zawierające gluten - pszenica,żyto,jęczmień,owies,orkisz,kamut
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6.Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8.Orzechy - migdały,orzechy laskowe ,orzechy włoskie,orzechy nerkowca ,orzeszki pekan ,orzechy brazylijskie pistacje/orzechy pistacjowe ,orzechy makadamia
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny
13. Łubin
14. Mięczaki
Informacje dodatkowe:
1. W żywieniu dzieci z dietami alergizującymi stosujemy składniki /produkty zamienne
nie zawierajace alergenów
2. Przedszkole zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie
3. W ciągu dnia dzieci mają nieograniczony dostęp do wody niegazowanej
4. Obróbka termiczna odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym
5. Kanapki ok. godz .15.30 podawane są z szynką ,serem żółtym ,serkiem twarogowym
dżemem,warzywamni ( zamiennie)
6. Do przygotowowania posiłków używane są przyprawy : pieprz,sól niskosodowa,ziele angielskie ,
liść laurowy ,zioła , papryka słodka ,cukier waniliowy ,gomasio
7.Słodzimy miodem i cukrem
8.Wypieki , desery, budyń ,kisiel ,berliso -wyrób własny
„Wszystkiego, co naprawdę muszę wiedzieć, dowiedziałem się w przedszkolu”
83-000 Pruszcz Gdański
ul. J. Kasprowicza 25