Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Kids Menu 12- 16.05.2025

ALERGENY ZAZNACZONE  NA ZIELONO

 

 

Poniedziałek

12.05.2025  

Śniadanie                             

herbata owocowa 

wielozbożowe płatki czekoladowe - glutenmlekiem 

pieczywo , żytnie -gluten

  z masłem- mleko

szynka śniadaniowa 

papryka do chrupania 

 

 

Obiad 

zupa pomidorowa zabielana -mleko

z włoszczyzną -seler 

na wywarze wieprzowym 

makaron łazanki - gluten z kapustą kiszoną ,

mięsem i kiełbaską 

woda z cytryną 

 

 

 

Podwieczorek

bananowe chrupki kukuryku!

shake truskawkowy - mleko 

ok .godz.15.30 kanapki - gluten z  masłem ,szynką serem żółtym - mleko i warzywami 

 

 

 

 

 

Wtorek 

13.05.2025   

Śniadanie

kawa zbożowa -gluten na mleku 

kolorowe wiosenne kanapeczki na pieczywie pszennym - gluten z masłem - mleko ,szynką tostową ,jajkiem ogórkiem szklarniowym rzodkiewką i papryką 

 

 

zupa kapuśniak ze świeżej kapusty  z włoszczyzną  - seler

i zieleniną  na wywarze drobiowym 

ziemniaki

udko z kurczaka pieczone w ziołach 

surówka z białej rzodkwi ze śmietanką - mleko 

kompot mieszany 

 

Podwieczorek

ciasto domowe z owocami -gluten ,jaja,mleko 

mleko 2%

ok.15.30 kanapki - gluten z masłem , szynką

serem - mleko i warzywami 

 

 

 

Środa

14.05.2025 

Śniadanie

mleko z miodem 

pieczywo pszenne ,wieloziarniste  - gluten  

z masłem - mleko 

szynka chlebowa 

ser mozzarella- mleko z pomidorami 

mix warzyw 

samodzielne śniadanie  grupa V i VI

 

 

 

Obiad         

zupa ogórkowa zabielana - mleko 

z włoszczyzną -seler

na wywarze wieprzowym  

ryż sypki 

potrawka z kurczaka w sosie słodko kwaśnym

z warzywami - seler

lemoniada arbuzowa 

 

Podwieczorek

kasza manna  - mleko 

z malinami

ok.15.30 kanapki- gluten z masłem ,szynką,serem - mleko i warzywami 

 

 

Czwartek

15.05.2025

 

Śniadanie

Cykoria bio na mleku 

pieczywo pszenne ,żytnie- gluten 

z masłem -mleko 

szynka złotopolska

ser żołty gouda - mleko 

sałata masłowa

kiełki słonecznika

 

 

Obiad                     

Zupa koperkowa z kaszą jaglaną  

z włoszczyzną -seler na wywarze wieprzowym 

naleśniki z twarogiem -gluten,jaja,mleko

i sosem jogurtowym - mleko 

kompot mieszany 

 

Podwieczorek

gruszka 

wafle ryżowe 

ok 15.30 kanapki -gluten z masłem - mleko,  szynką serem- mleko  i warzywami 

 

 

 

Piątek                                                                                                                                                                                           16.05.2025 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

                                                   

 

 

Śniadanie

 

 kawa zbożowa z magnezem  -gluten na mleku 

pieczywo mieszane -gluten z masłem -mleko

parówki z szynki

ketchup 

twarożek z ogórkiem ,śmietanką  i szczypiorkiem - mleko 

polędwica miodowa 

jabłko 

 

 

Obiad 

   zupa żurek ze śmietanką - mleko 

włoszczyzną -seler i grzankami - gluten   

na wywarze wieprzowym 

ziemniaki

dorsz po parysku  -ryby ,gluten ,mleko 

mizeria ze śmietanką -mleko 

kompot mieszany                                                                                                                   

Podwieczorek

mus owocowy 

flipsy 

ok.godz.15.30

kanapki -gluten z szynką ,serem -mleko i warzywami 

 

 

 

 

 

Alergeny:

1.Zboża zawierające gluten - pszenica,żyto,jęczmień,owies,orkisz,kamut 

2. Skorupiaki i  produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne 

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne 

6.Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne 

8.Orzechy - migdały,orzechy laskowe ,orzechy włoskie,orzechy nerkowca ,orzeszki pekan ,orzechy brazylijskie pistacje/orzechy pistacjowe ,orzechy makadamia 

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 

12. Dwutlenek siarki i siarczyny 

13. Łubin 

14. Mięczaki 

Informacje dodatkowe:

1. W żywieniu dzieci z dietami alergizującymi  stosujemy składniki /produkty  zamienne

nie zawierajace alergenów 

2. Przedszkole zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie 

3. W ciągu dnia  dzieci mają nieograniczony dostęp do wody niegazowanej 

4. Obróbka termiczna odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym 

5. Kanapki ok. godz .15.30 podawane są z szynką ,serem żółtym ,serkiem twarogowym 

dżemem,warzywamni ( zamiennie)

6. Do przygotowowania posiłków używane są przyprawy : pieprz,sól niskosodowa,ziele angielskie ,

liść laurowy ,zioła , papryka słodka ,cukier waniliowy ,gomasio 

7.Słodzimy miodem i cukrem 

8.Wypieki , desery, budyń ,kisiel ,berliso -wyrób własny 

 

Data dodania: 2017-01-12 21:28:06
Data edycji: 2025-05-12 08:47:49
Ilość wyświetleń: 16927

„Wszystkiego, co naprawdę muszę wiedzieć, dowiedziałem się w przedszkolu”

Robert Fulghum

Partnerzy

Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej