ALERGENY ZAZNACZONE NA ZIELONO
Poniedziałek |
31.03.2025 |
Śniadanie herbata rumiankowa owsianka z żurawiną -gluten,mleko pieczywo pszenne żytnie -gluten z masłem- mleko szynka chlebowa schab pieczony kalarepka
|
|
Obiad zupa barszcz czerwony z włoszczyzną -seler ,majerankiem i czosnkiem na wywarze wieprzowym kasza bulgur - gluten pulpety wieprzowe w sosie własnym ze śmietanką -gluten ,mleko surówka wiosenna -mleko woda z cytryną
|
|
Podwieczorek gruszka ,chrupki bananowe kukuryku! ok .godz.15.30 kanapki - gluten z masłem ,szynką serem żółtym - mleko i warzywami |
|
Wtorek |
01.04.2025 |
Śniadanie karob na mleku bułka kajzerka - gluten z masłem- mleko z szynką śniadaniową ,jajkiem gotowanym na twardo ogórkiem świeżym i kiełkami rzodkiewki
|
|
zupa jarzynowa z włoszczyzną - seler z ziemniakami i natką pietruszki na wywarze jarzynowym -seler ziemniaki pieczone udko z kurczaka w ziołach marchewka z miodem kompot wieloowocowy |
|
Podwieczorek pudding jaglany na mleku z owocami leśnymi ok.15.30 kanapki - gluten z masłem , szynką serem - mleko i warzywami |
|
Środa |
02.04.2025 |
Śniadanie cykoria bio inka na mleku pieczywo pszenne,graham -gluten z masłem - mleko szynka śniadaniowa twarożek ze śmietanką -mleko z ogórkiem świeżym zieleniną i ziołami ogórek kiszony
|
|
Obiad zupa koperkowa z ryżem i włoszczyzną - seler na wywarze drobiowym ziemniaki paluszki rybne -ryba,gluten,mleko surówka z kiszonej kapusty kompot wieloowocowy |
|
Podwieczorek mleko 2% chałka -gluten,mleko,jaja talarki z marchewki ok.15.30 kanapki- gluten z masłem ,szynką,serem - mleko i warzywami |
|
Czwartek |
03.03.2025 |
Śniadanie kawa zbożowa z magnezem - gluten na mleku pieczywo pszenne,wieloziarniste -gluten z masłem-mleko salami szynka złotopolska ser królewski - mleko papryka czerwona i żółta
|
|
Obiad rosół drobiowy z włoszczyzną -seler z niteczkami -gluten ,jaja kasza kuskus -gluten leczo warzywne -seler z kiełbaską woda z pomarańczą |
|
Podwieczorek kefir - mleko z truskawkami mamutki biszkopciki -gluten,jaja,mleko kanapki - gluten z masłem ,szynką serem- mleko i warzywami |
|
Piątek |
04.04.2025
|
Śniadanie mleko z miodem pieczywo mieszane - gluten z masłem - mleko polędwica sopocka ser mozzarella -mleko humus z pomidorami -sezam,seler,soja ,gorczyca pomidor koktajlowy ,sałata masłowa |
|
Obiad zupa chłopska z kiełbaską z włoszczyzną -seler na wywarze wieprzowym pierogi leniwe z sosem jogurtowym -gluten,mleko kompot wieloowocowy |
|
Podwieczorek jabłko andruty -gluten ok 15.30 kanapki - gluten z masłem szynką serem - mleko i warzywami woda mineralna |
|
Alergeny:
1.Zboża zawierające gluten - pszenica,żyto,jęczmień,owies,orkisz,kamut
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6.Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8.Orzechy - migdały,orzechy laskowe ,orzechy włoskie,orzechy nerkowca ,orzeszki pekan ,orzechy brazylijskie pistacje/orzechy pistacjowe ,orzechy makadamia
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny
13. Łubin
14. Mięczaki
Informacje dodatkowe:
1. W żywieniu dzieci z dietami alergizującymi stosujemy składniki /produkty zamienne
nie zawierajace alergenów
2. Przedszkole zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie
3. W ciągu dnia dzieci mają nieograniczony dostęp do wody niegazowanej
4. Obróbka termiczna odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym
5. Kanapki ok. godz .15.30 podawane są z szynką ,serem żółtym ,serkiem twarogowym
dżemem,warzywamni ( zamiennie)
6. Do przygotowowania posiłków używane są przyprawy : pieprz,sól niskosodowa,ziele angielskie ,
liść laurowy ,zioła , papryka słodka ,cukier waniliowy ,gomasio
7.Słodzimy miodem i cukrem
8.Wypieki , desery, budyń ,kisiel ,berliso -wyrób własny
„Wszystkiego, co naprawdę muszę wiedzieć, dowiedziałem się w przedszkolu”
83-000 Pruszcz Gdański
ul. J. Kasprowicza 25