Poniedziałek |
--- 29.05.2023 |
Śniadanie |
herbata owoce sadu pieczywo pszenne graham z masłem szynka tradycyjna serek twarogwy z warzywami ogórek małosolny alergeny: 1,7 |
Obiad |
zupa z czerwonej soczewicy i grochu z majerankiem na wywarze wieprzowym makaron penne z kurczakiem ,brokułami , kukurydzą i sosem beszamelowym kompot mieszany alergeny:1,7,9 |
Podwieczorek |
budyń waniliowy z truskawkami ok godz.16.00, kanapki z pieczywa mieszanego, warzywa , woda mineralna alergeny:1,7 |
Wtorek |
--- 30.05.2023 |
Śniadanie |
herbata miętowa płatki wielozbożowe z miodem i mlekiem pieczywo pszenne , żytnie z masłem szynka tradycyjna kiełki,kalarepka alergeny:1,7 |
Obiad |
zupa jarzynowa z natką pietruszki na wywarze drobiowym ziemniaki kasza gryczana prażona szynka w sosie własnym surówka bomba witaminowa (buraczki,papryka,kapusta) kompot wieloowocowy alergeny:1,7,9
|
Podwieczorek |
maślanka wieloowocowa rogal mleczny ok godz. 16.00, kanapki z pieczywa mieszanego,warzywa, woda mineralna, alergeny;1,7 |
Środa |
---31.05.2023 |
Śniadanie |
kawa zbożowa na mleku pieczywo mieszane (pszenne , razowe ze słonecznikiem ) z masłem , szynka delikatesowa z indyka pasta z pieczonych warzyw pomarańcza alergeny :1,7
|
Obiad |
krupnik z kaszą jęczmienną z koperkiem na wywarze wieprzowym naleśniki z twarogiem dżemem i sosem jogurtowym kompot wieloowocowy alergeny:1,3,7,9 |
Podwieczorek |
wafle kukurydziane gruszka o godz 16.00 kanapki z pieczywa mieszanego warzywa woda mineralna alergeny:1,7 |
Czwartek DZIEŃ DZIECKA ![]() |
---01.06.2023 |
Śniadanie
|
bawarka pieczywo mieszane (pszenne , wieloziarniste ) z masłem szynkowa od zawsze jajko gotowane z sosem jogurtowo-musztardowym mix warzyw alergeny:1,3,7,10 |
Obiad |
kapuśniak z kiszonej kapusty na wywarze wieprzowym zapiekanka na bagietce z serem mieszanym,szynką , sosem pomidorowym z ziołami i czosnkiem , ketchup lemoniada arbuzowa alergeny: 1,7,9
|
Podwieczorek |
owoce warzywa ,lody o godz. 16.00 kanapki z pieczywa mieszanego, warzywa, woda mineralna, alergeny:1,7, |
Piątek |
--- 02.06.2023 |
Śniadanie |
kefir naturalny herbata malinowa pieczywo pszenne żytnie z masłem szynka staropolska humus klasyczny mix warzyw alergeny:1,7 |
Obiad |
rosół z niteczkami warzywami i zieleniną ziemniaki pulpecik rybny w sosie koperkowym surówka z marchewki kompot mieszany alergeny:1,4,7,9 |
Podwieczorek |
chałka z serkiem homogenizowanym jabłko mleko O godz.16.00 kanapki z pieczywa mieszanego woda mineralna alergeny: 1,7 |
Alergeny:
1.Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6.Soja i produkty pochodne
7. Mlekoi i produkty pochodne
8.Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny
13. Łubin
14. Mięczaki
Informacje dodatkowe:
1. W żywieniu dzieci z dietami alergizującymi stosujemy składniki /produkty zamienne
nie zawierajace alergenów
2. Przedszkole zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie
3. Woda mineralna niegazowana do picia dostepna przez cały dzień w salach
4. Drugie dania obiadowe przygotowane są w piecu konwekcyjnym
5. Kanapki o godz 16.00 podawane są z szynką ,serem żółtym ,serkiem twarogowym
dżemem,warzywamni ( zamiennie)
6. Do przygotowowania posiłków używane są przyprawy :pieprz,sól niskosodowa,ziele angielskie ,
liść laurowy ,zioła , papryka słodka ,cukier waniliowy
„Wszystkiego, co naprawdę muszę wiedzieć, dowiedziałem się w przedszkolu”
83-000 Pruszcz Gdański
ul. J. Kasprowicza 25